O meni

Moja fotografija
Ljubljana, Slovenia
starost: 32, višina: 176cm, teža: 69kg.

četrtek, 25. julij 2013

New Zealand - PART 1

Najdi moj let :-)
Uffff, kje začeti???? :-) Zelo na hitro bom opisal niz dogodkov pred letom, 18.6.2013. Tujina se mi je motala po glavi že nekaj let, nisem pa vedel kdaj se bo to dejansko zgodilo. Opciji sta bili New Zealand ali Canada. Katera destinacija je prevlada zdaj že veste. Nekatere življenjske spremembe v zadnjem letu in pol so tako sprožile domine postavljene v dolgo vrsto, kam bo padla zadnja ne vem... Dobil sem službo, svojo prvo "resno" :-), yeah - marketing manager v Casinoju Lev, sliši se lepo, to pa je tudi vse. Nepozabna izkušnja in šola za naprej, potegnil samo pozitivne stvari iz tega in teh je bilo ogromno, če si skromen!!! Vsekakor je delo v Levu pripomoglo k temu, da sem se lažje odločil za on-line prijavo za working-holiday viso. Vise so pošle kot vroče žemljice in jaz sem dobil eno :-) Nisem hotel razmišljati v smeri kaj če je ne dobim, haha! IN SEM JO DOBIL! To je pomenilo, da ne bom podpisal podaljšanja, oooooo. Nekateri bi se verjetno službe držali kot klop kože pod vlažnimi jajci! Zatem so sledile priprave na novo življenjsko izkušnjo!
Vmes se je zgodilo tudi nekaj zelo nepričakovanega in lepega ;-) Vendar več o tem nekoliko pozneje.

Z nakupom karte sem kar odlašal, Božo je bil že paničen! Božo je model, ki je na faksu sedel v prvi klopi in se delal pametnega z roko v zraku, jaz sem sedel v zadnji klopi in razmišljal o bedarijah! Postala sva najboljša prijatelja. Skok v prihodnost: mogoče se nama pridruži še tretji - Jure, on je direktor, samo nima še diplome! :-) In Jure, kako kaj diploma? HAHAHAHAH! Karto sem seveda kupil, cena 1250 EUR, povratna :-)

Kaj vzeti na Novo Zelandijo? Iste stvari kot v Celje, samo da bodo potovale nekoliko dalj, približno 24.000km dalj :-) Pakiranje je bilo enostavno, bolj zimsko orientirano, dolge gate in druge njim podobne dolge stvari. Ker tukaj je fucking ZIMA!
Tam, ko je tarča ni NZ, še malo bolj desno!
LET BENETKE - AUCKLAND

Torek, 18.6.2013 je dan, ko sem odletel iz letališča v Benetkah. Bil je večerni let, Fly Emirates! S 30kg kovčkom po letališču se počutiš kot želva. Check-in je potekal brez zapletov. Letalo je bilo OGROMNO. Kot sem rekel je bil let večerni, tako da sem tega skoraj v celoti prespal, razen obroka :-) LAČEN! Jesti piščanca na 10.000m je pač nekaj kar ne počneš vsaki dan. Kot se je izkazalo pozneje sem to počel dva dni zapored.
Mjam, mjam, ...
V Dubaj smo prispeli v sredo, 19.6.2013 zjutraj, tukaj smo že zamenjali časovni pas. Letališče je bilo zares ogromno, nešteto trgovin, hodnikov, dvigal, ... Čakati 4 ure na naslednji let ni bilo tako težko. Od tu smo leteli z A380, big bird! Pred mano je bil skoraj 20 urni let s tehničnim postankom na letališču v Sydneyu. 20 UR, na 6 podlage do Dubaja! Sedel sem na sredini, postavitev sedežev je bila 3+4+3. Sicer imaš pred seboj LCd ekran in cel kup filmov, glasbe, igric, podatkov o letu, ... vendar kljub temu kaj hitro postane dolgčas. Svetli trenutki so bili obroki :-) Let je bil miren, brez posebnosti. Kratek postanek v Sydneyu in naprej v Auckland. Zamenjali smo kar nekaj časovnih pasov in smo natanko 10 ur pred vami :-) Prihodnost je svetla.
Big bird!
Touch down je bil v četrtek, 20.6.2013 zjutraj. Letališče tukaj je manjše, skromno. Na letališču sta nas pričakala cimra iz švedske Mattias in Mia. Z busom smo se odpeljali v center Aucklanda kjer smo poiskali hotel.
Cimri! Mattias je po novem tudi dejanski room mate!
AUCKLAND

Prvi stik z njihovo arhitekturo, ki me preseneti vsak dan, ko pridem v mrzlo kuhinjo/jedilnico/dnevno sobo. NE POZNAJO IZOLACIJE. Hiske iz papirja :-) V Aucklandu smo se večino časa zadrževali na Queen Street, ulica, ki je podobna Čopovi v Ljubljani, vendar nekoliko daljša. Na vsaki strani lokalčki, takšne in drugačne trgovine, restavracije s hitro prehrano (teh je kot gob po dežju po celi Novi Zelandiji), ...
Queen street.
Ljudje so izjemno prijazni, če ne bi bil sugar odvisnež bi verjetno fasal sladkorjo. Sorry, sorry, pa sej mi nisi nič naredil človek božji, sej je dovolj prostora za dva nakupovalna vozička, ... Oblečeni so kot da je pomlad, jaz sem bil v bundi ali softshellu, ampak to so Kiwiji! Nekateri hodijo bosi po ulicah, temperatura cca. 10 stopinj nad ničlo. Ampak to so Kiwiji! 
Nad mestom...
Tukaj sem uredil vse kar potrebujem za delo, se pravi davčno številko in bančni račun. Vse to urediš na pošti v eni uri :-) Zdaj sem komitent KiwiBanke! Imajo super mobile App, zares preprosto lahko upravljaš z denarjem na svojem računu. Nakup NZ telefonske številke, za komunikacijo. Nakupil sem še nekaj stvari, ki so bile nujno potrebne pred prihodom v HIŠO v National Park Village. 

Božo je poskrbel za avtomobil. Dela kot urca, zjutraj malo pokašlja vendar se preda in vžge. Kar pridno nabijamo kilometre.
Božo nabija kilometre :-)
Tri noči v Aucklandu so minile hitro in odpravili smo se proti "domu" (do oktobra). Prva resnejša preizkušnja za naš novi avto :-).
We are full!
HIŠA

Kot sem rekel, besede izolacija  ni v gradbenem slovarju na Novi Zelandiji. Moj laični pogled na hišo bi lahko prebrali takole: hiši manjka še približno 40% do popolne izgranje :-) Lastnik pravi, da je končana. Ampak on je Kiwi!
Dejansko sem jaz tisti, ki je ujel miško, ki se je sprehajala po naši hiši :)
Hiša ima: skupni prostor (kuhinja, jedilnica, dnevna soba), hodnik, kopalnico s pralnim strojem - pokončen boben, WC, 4 sobe in teraso oz. drvarnico ter vrt oz. smetišče :-) Sprehod po vrtu se lahko konča s padcem v luknjo ali pa ti nogo zdrobi past za medvede. Šala za medvede, luknja pa je res tam in je pokrita z vrati. Še dobro da nismo Avstrijci!
Kaj? Ste mislili, da se šalim :)
V skupnem prostoru je kamin, nekako mu uspe spraviti temperaturo v prostoru do okoli 20 stopinj Celzija. Sem se že navadil, že skoraj mesec dni sem bos, noge imam sicer mrzle, ko prasica to pa je tudi vse :-) Zdrav, ko riba in tako bo tudi ostalo!
Happy cold feet!
Imamo sesalec, v celem mesecu sem ga uporabil samo jaz :-) Tisti, ki me poznate se temu ne boste čudili. Vse ostane tam, ko pade iz riti ven. Zanimivi za otroke stare od 25 do 30 let :-)
Izolarinje okna.
JOB

Sem sem prišel brez službe. Intervju na Skype je bil žal neuspešen. Bilo je malo nelagodno, saj nisem navajen posedati okoli in početi nič. No, pride dan, ko je Muc dejansko na mestu :-) S pomočjo prijateljev sem začel hoditi okoli in spraševati za job. Nekako sem mislil,  da bi lahko počel karkoli, vendar, ko sem prišel sem mi nekako ni bilo, da bi delal res KARKOLI. No tako sem spoznal Sarah Kate, ki je soseda in organizira vodene izlete čez Tongariro - Tongariro Alpine Crossing. Najprej sem šel na testni crossing, cca. 20km hoje. Aja to je nekaj kar moraš obljukati na svojem seznamu, ko si na Novi Zelandiji. No prvi crossing je bil boleč, premalo oblečen in hudo slabo vreme, brez maščob, prezebel sem do kosti. Zeblo me je tudi zaradi tempa, ki je prilagojen ljudem, ki sploh prvič v kosu prehodijo 20km. Šola! To je bilo v četrtek. V petek dobim klic, da bi potrebovala pomoč saj imajo bookirano veliko skupino in primanjkuje vodičev. Tako sem šel v soboto še enkrat in za to dobil plačilo :-) Vreme je bilo boljše lahko rečem kar odlično!
:)
Ampak to je takšna part time opcija. Potrebno je bilo najti nekaj bolj rednega. Živim s tremi ski instructorji in enim ski patrolom, tako da sem tu pa tam odšel z njimi na goro in pokazal svoj prelep obraz :-) Po dveh tednih se je odprla opcija, imel sem intervju in dobil job. Potrebno je bilo samo še počakati na začetek dela.

Delam kot lifty. Izjemno pomembno delo :-) Šala, je pa super delo! V glavnem pomagam ljudem na/iz sedežnic ali krožnikov. Super, ker res delaš z ljudmi in otroci, ki ti dajo energijo, čeprav so težki v polni smučarski opremi :-) Z drugimi besedami bi lahko opisal svoj job tudi kot 8 urni fitness na svežem zraku. Thats good! Imam krajše pavze in 30 minut za kosilo. Delo resnično ni stresno :-) Plešeš, se smejiš, kepaš froce, talaš petkice, poješ, pozdravljaš, sprašuješ, se smejiš, pritiskaš gumbe, se smejiš, shufflaš, ...
Open office plan!
Zadnjič na krožnikih bi absolutno potreboval Gopro camero, ker to je bilo kot bi bil 8 ur na YT in gledal fail movieje :-) Še dobro, da se moram smejati na delovnem mestu, ker to so bile takšne komedije, da dol padeš. Dobiš folk, ki je prvič na bordu in prvič na krožniknik, to je recept za katastrofo, hahahahah! Divje v glavnem! Enemu modelu je uspelo namotati vrv okoli vratu in ga je vleklo do varnostnega kabla, ki je pretrgal tok in ustavil krožnike, to je bilo čisto na vrhu in nisem videl. Mi pa je model razložil, ko sem prišel gor, ker sem moral teči v hrib vključit kabel :-) Še dobro, da se mi ni zadavil. En mali se ni hotel spustiti in ga je vleklo kakšnih 30 metrov, Kiwi boy!
Stranke čakajo :)
Za tiste, ki so prvič si vzamem 5 sec časa in povem, do not seat down, stay straight, ... Kaj on/ona naredi, vsede se! Moje naslednje besede so: Let it go! Just let in go! Hahahahaha in tako cel dan!

TELESNA AKTIVNOST

Sem med bolj aktivnimi prebivalci National Park Villagea :-) How come? :-) Dal sem kar nekaj označenih poti skozi:
- Tongariro Alpine Crossing 2x,
- Lower and Upper Tama Lake,
- Whakapapaiti Hut,
- Huka Falls (Taupo),
- Taranaki Falls,
- Mangahuia track (to je bila jungla, še Kiwi je rekel, da sem nor).
Ovira na Mangahuia track, fucking river!
Taranaki falls.
Nekaj od naštetih sem tudi pretekel. Z nakupom novim Nike trail copatov je tek postal lažji. Zoot ni primeren za ta teren, niti za na cesto. 

Naj še enkrat omenim 5 x 8 urni fitnes na gori :-) Tudi spanec se je normaliziran in jet laga že nekaj časa ne čutim, je bilo pa zajebano.
Ob obisku Taupa naredimo še en krog po parku v katerem so nastavljene enostavne naprave za fitnes na prostem. Pred tem je seveda run session! In zatem božanski hoot poolsi :-) in piva!

HRANA

Cimri večerje kuhamo skupaj. Našo kulinariko bi lahko poimenovali po kuharjih:
- Mesni Mattias,
- Začinjeni Ben,
- Tradicionalni Božič,
- Zdravi Muc.
Sladica po zrezkih :) Ker LAHKO!!!
Radi kuhamo, še rajši pa jemo :-9 Veliko jemo! V bistvu skoz jemo! 

Občasno nam zapaše junk in obiščemo BK, MC, KFC, SubWay, Chinese cantine ali Burger fuel! Zdaj, ko pišem sem postal lačen, hladilnik kliče :-)

POČUTJE IN DRUGO

Počutje je zdaj, ko delam boljše. Vedel sem, da bom dobil job vendar je bilo čakanje dokaj mučno :-( Zdravje ni vprašljivo :-) Z delom se je začel širiti tudi socialni krog, kar je super!

Minil je že dober mesec in čas kar leti. Vsekakor pogrešam POLETJE, morje, plavanje, ležanje, rjavo barvo :-) Pogrešam tudi kakšno zares noro zabavo z MRCINAMI. Prezgodaj je, da bi vlekel kakšne modre zaključke okoli domotožja.
Točno TO ...
Skoraj pozabil! Narava in vreme! Narava je zares prečudovita in ponuja zares breath taking razglede in jaz v sredini! Vreme je zimsko, monsunsko, veliko vlage, ... 

Zares težko je povzeti vse kar se dogaja, kombinacija teksta in slik upam, da vam bo pričarala vsaj delček tega kar doživljam!
Kaj lahko človek reče ob tem???
Hvala za vso podporo in pogovore preko vseh možnih socialnih omrežij!

Do naslednjega dela - Have a good one!

Cat Goes Up! Muc Gre Gor!

Ni komentarjev:

Objavite komentar