O meni

Moja fotografija
Ljubljana, Slovenia
starost: 32, višina: 176cm, teža: 69kg.

sobota, 5. november 2011

Bohinjsko jezero "počez"

Priprave na pred hotelom Zlatorog
V času, ko se je plavanje preselilo v ogrevane zimske objekte, sem se odločil, da vas malo razdražim z dogodivščino iz Bohinjskega jezera. Glavna režiserja sta bila Marjan (Zavod Preporod) in Valter. Sklenila sta, da bi bilo zabavno, če bi preplavali Bohinjsko jezero "počez". To pomeni, da bi plavali v dolžini približno 4,1km. Marjan mi je predstavil idejo, časa sem v tistem trenutku imel več kot dovolj in seveda sprejel izziv. Avantura sega v september letošnjega leta, natančneje prvega v četrtek.
Z Marjanom sva iz Celja odšla dokaj zgodaj ter klub temu, da sva zaradi debate zgrešila izvoz za Bled in se bila primorana peljati do Jesenic, pred hotel Zlatorog prišla prva. Točnost je pač lepa čednost, pa tudi ljudje te jemljemo bolj resno! Kakšnih 30 minut kasneje so se pojavile tudi "ljubljanske srajce" :), gre za starejše spoštovanja vredne ljudi. Imena vseh se ne spomnim ali pač: jaz, Marjan, Zoki, Valter, Emil, uf zmanjkalo me je (iz leve proti desni).

Potem, ko so nadoknadili kdo, s kom, kako, kje, kaj se je zgodilo, kje si bil, zakaj nisi prišel, ... smo se počasi odpravili na našo izhodiščno točko. Za start smo si izbrali najzahodnejšo obalo Bohinjskega jezera, plavali pa smo proti vzhodu. Na sliki je vrisana pot plavanja, se pravi od levo proti desno (Z proti V).
Pot plavanja
Teden pred podvigom smo budno spremljali temperaturo jezera na MMCju. Če se ne motim se je Bohinjsko segrelo do 21 stopinj Celzija. Kar bi bilo dovolj za kratkotrajno plavanje brez neoprena. Načrtovana razdalja 4,1km pa je zahtevala vsaj 90 minut v objemu biserno čiste jezerske vode. Tako smo vsi skočili v svoje plavalne neoprene. Jaz sem ga tokrat oblekel šele drugič. "Črna ovca" se pravi gospod brez neoprena nas je spremljal v kanuju. Ziher je ziher!
Tik pred odhodom na drugi konec jezera
Prvi zavesljaji
Že smo veselo kravlali proti cilju, ki ga v tem trenutku še nismo videli. Vreme se je kakšnih 10 minut po startu nekoliko poslabšalo in sonček se je skril za oblake, ki so se vse hitreje preganjali po nebu in sporočali, da se lahko zgodi kaj nepredvidljivega. Veter je nekoliko razburkal sicer mirno površino jezera in nam tako še nekoliko otežil plavanje. Na srečo je vreme vzdržalo do prihoda na cilj. Zdaj pa nazaj k plavalcem. Ne vem, če ste ali niste plavali za užitek v katerem jezeru, ampak tole je pa NORO! Vdih na desno: gozd, hribi, v startu še nekaj sončka, nato oblaki, ... Vdih na levo: mogočna stena, v trenutkih sinje modre nebo, ... Izdih v vodo: modra, skrivnostna, kristalno čista jezerska voda. Samo čakaš, da se bo kaj prikazalo iz globine, vendar nič. Mogočna narava v vsej svoji neokrnjeni lepoti. Plavati je užitek!

Oskrbovalna ladja/kanu je bila vedno v bližini. Večkrat smo se ustavili kakšno rekli ter se okrepčali. Potem pa naprej. Prej omenjeni veter je ustvaril manjše tokovi, ki so nas potiskali proti sredini jezera. Tudi to smo premagali.

Počasi smo se bližali cilju. Utrujen nisem bil, ker je bila to avantura in ne trening. V vsakem zavesljaju sem užival, kar pa ne pomeni, da nisem razmišljal o tehniki in kako izboljšati položaj v vodi. Z neoprenom je to sicer sorazmerno lahko, ker ti noge in zadnjico kar tišči ven iz vode :) če pa pogledoma na čas, ki smo ga preživeli v vodi pa je bil to super trening. V vodi sem bil nekaj več kot uro in pol, popolnoma sem se navadil na neopren, ...
CILJ!
Še fotografija v cilju. Čestitke gospodom, izjemno dobro in predvsem pravilno plavajo! Pohvalno! Mladi zgledujemo se po starejših. Kljub temu, da intenzivnost plavanja ni bila na visoki ravni smo bili prijetno utrujen in lačni. Za energijske viške so poskrbeli v restavraciji Zlatorog. Med čakanjem na hrano so podelili še priznanja za uspešno opravljen izziv. Poimenovali so se Večno Mladi Plavalci in to je bil samo začetek, nečesa izjemno lepega in tradicionalnega.

Drugo leto se nam lahko pridružiš tudi ti!

V novembru in decembru se bom udeležil nekaj zanimivih športno tekaških prireditev, kar pomeni nekaj obveznega branja za vas ;) Še nekaj fotografij iz Bohinjskega jezera vam je na voljo v spletnem albumu Picasa.

Do naslednjič vam želim veliko uspehov! Lep športno/avanturistični pozdrav!

Ni komentarjev:

Objavite komentar